objavljeno: 26.08.2009

Proljetno vjenčanje

Proljetno vjenčanje
"Ima li nešto ljepše od cvijeća u cvatu i boja kada se priroda budi? Proljeće nudi brojne kombinacije za izbor odjeće i obuće jer je toplo, ali oprez zbog kiše."

Priroda se budi, sve je više sunčanih dana… Što je ljepše od proljetnog vjenčanja? Nije hladno kao zimi, nije prevruće kao ljeti. Ali… Proljeće je varljivo i ako ste se odlučili okruniti Vašu ljubav u ovo godišnje doba, pripazite na par sitnica. Toplije, ali ne pretoplo vrijeme će Vama i Vašim gostima dozvoliti veći izbor odjevnih kombinacija, ali nemojte zaboraviti da se u ovo doba godine vrijeme može promijeniti u trenu. Bez obzira jeste li mladenka, mladoženja ili uzvanik na vjenčanju, nemojte zaboraviti na ovo i pripremite se na možebitno zahlađenje ili kišu, čak štoviše možda i snijeg. Uzvanicima i mladoženji će ovo predstavljati manji problem, ali mladenka se može naći u neprilici. Dobro je svakako u autu imati veliki kišobran – za svaki slučaj.

Kiša je vrlo vjerojatna – kao kratki pljusak ili kao cjelodnevno kapanje. Ako do toga dođe, nemojte očajavati – tim više što je po starom vjerovanju kiša na dan vjenčanja znak sreće. Ipak, nijedna mladenka ne želi sjećanje na kišu u obliku blatnjavog ruba haljine ili upropaštene frizure. Provjerite vremensku prognozu i prilagodite joj se. Ako se očekuju pljuskovi, možete sa sobom ponijeti gumene čizme (sad se mogu kupiti vrlo simpatične, šarene, ne preskupe i potpuno gumene čizme koje se lako navlače i skidaju) koje Vam mogu biti i zgodan detalj za par fotografija. Ako Vam se ova ideja ne sviđa, ne morate skidati svoje svečane cipele – samo nabavite jake najlonske vrećice koje ćete navući preko cipela i elastičnom vrpcom pričvrstiti oko gležnjeva – bez brige, samo za onih par koraka dok ne dođete pod krov.

Boje na proljetnom vjenčanju

Ukoliko Vam se haljina ipak zaprlja, sačekajte da se blato osuši (ili ga osušite fenom), pa uklonite prljavštinu četkanjem. Za svaki slučaj sa sobom možete ponijeti i stik za uklanjanje mrlja – ako niste sigurni što učiniti, posavjetujte se u salonu koji Vam prodaje ili iznajmljuje vjenčanicu – oni imaju iskustva s materijalom koji ćete nositi.

Nešto vlage ne bi smjelo pokvariti frizuru, ali ako imate kosu koja se lako kovrča, nemojte se odlučiti za superravnu kosu – šanse su da nećete biti zadovoljni izgledom nakon kiše (sigurni smo da nitko osim Vas to neće primijetiti i da ćete izgledati apsolutno zanosno, ali to je Vaš dan i zašto ne bi bio upravo onakav kakav želite, zar ne?). Ukoliko ćete se udavati u kasno proljeće, moguće je da temperature budu više nego što ste očekivali – polupodignuta ili potpuno dignuta kosa Vas mogu spasiti prevelike vrućine na vratu. Naravno, ovo nije uvjet – uvijek sa sobom možete uzeti kopču ili ukosnice i kasnije dignuti kosu – neka Vam kuma i/ili djeveruše pomognu – neka od njih je sigurno spretna s kosom.

Ukoliko imate raskošnije vjenčanje koje uključuje šator ili dio proslave na otvorenom, razmislite trebate i možete li natkriti neke dijelove prostora u kojem mislite biti, za slučaj kiše.

Boje na proljetnom vjenčanju

Nemojte zaboraviti da se uz buđenje prirode bude i insekti. Možete zapaliti svijeće koje odbijaju insekte (a usput daju i romantičan ugođaj) i raspitati se o cvijeću koje ih neće privlačiti. Ukoliko postoje velike šanse da imate problema s insektima (udajete se kraj jezera u kasno proljeće?), probajte staviti parfem netom prije slavlja, da ne privlačite previše kukaca dok ste na otvorenom. Provjerite kakva je situacija u dvorani ili prostoru gdje ćete slaviti i, ako treba, dajte upute da gosti pri ulasku i izlasku iz prostorije zatvaraju vrata.

Promjenjivo vrijeme može raditi i u Vašu korist – bez obzira postoji li mogućnost zahladnjenja ili zatopljenja. Ukoliko želite svojim gostima dati poklone, možete im pokloniti (zgodne i ne preskupe) velike šalove kojima će se moći zagrnuti ili lepeze kojima će se moći rashladiti i koji će ih zauvijek podsjećati na Vaše proljetno slavlje.

U svakom slučaju, ne zaboravite – Vaše vjenčanje bit će proslava Vaše ljubavi i bilo kakve neočekivane sitnice prihvatite kao osobni pečat Vašeg vjenčanja. Uživajte u svom proljetnom slavlju!