objavljeno: 14.11.2014

Prehrana za trudnice

Prehrana za trudnice
"Buduće majke prednost dajte nerafiniranim namirnicama, posebno u vrijeme trudnoće, jer to zaslužujete i vi i vaša beba. A posebno za početak uvedite što cjelovitije žitarice u svoj menu."

Za pretpostaviti je da se ljudsko biće barem jednom u životu zapita kako se hrani i kakve su opće njegove prehrambene navike. Žene se za razliku od muškaraca to pitaju češće, ili bi se trebale pitati barem u trenutku kada zatrudne. OK, ima i onih koji to ne učine, kao i onih muškaraca koji će zbog savršeno napumpano-mišićnog izgleda početi brojati kalorije u svakom obroku i držati se strogih dijeta valjda gore od nas žena koje nikad pa ni tad nismo zadovoljne odrazom koji svakodnevno srećemo u ogledalu.

Svatko od nas najbolje zna koja hrana mu odgovara, koja ne odgovara, jer, hvala bogu, nismo svi isti, no isto tako smo svjesni i gdje griješimo. Iskreno, ne znam iz kojeg si razloga to ne želimo priznati i pokušati spriječiti da opetovano iz dana u dan radimo iste. Ustanoviti da nije dobro konzumirati rafinirano ulje, rafinirani šećer, bijelo brašno, prekomjerno soljenje jela... a već sutra se „udaviti“ u toni kolača, masnih jela, pokazatelj je svojevrsnog neznanja i spoznaja. I većina nas dolazi svijesti tek kad nešto pođe po zlu.

Česta pogreška je naše nerazumijevanje prema činjenici kako je potrebno hraniti se raznoliko i kvalitetno. Posebno napominjem važnost te činjenice kad ste trudna. Govorili smo o namirnicama koje sadrže rafinirani šećer, prikriven u raznim proizvodima. Ne znam jeste li znali, ali tu skupinu čine i vrlo razvikane musli. Jer to je obrok bez po muke, otvorite tu oku lijepi škarnicl, isipate u zdjelicu, prelijte toplim mlijekom i to je to. Brzopotezni obrok pun šećera. Kažu, cjelovite žitarice, da, njih treba jesti jer su one pune vlakana koje pomažu probavnom sustavu i koje sadrže sve potrebne minerale i vitamine. Hm? Da, bilo bi bolje kad biste si te iste zdrave musli napravili sami kod kuće.

Beba uživa u papici

Možete skuhati zobenu kašu i obogatiti je orašidima i voćem po želji.  Druga varijanta je da na masnom papiru u pećnici „popržite“ zobene pahuljice, do neke umjereno zlatne boje.  Kad se ohlade, možete ih spremiti u posudu i koristiti više puta. Također, na suho popržite bademe ili lješnjake, sa suhim voćem po izboru, malo kokosovim brašnom i nekom svježom voćkom (osobno volim kombinaciji s malinama i bananom) dodajte u prethodno popržene zobene i to vam je obrok. Jutarnji po mogućnosti.

Dakle, došli smo do cjelovitih žitarica. Što bi to značilo? Cjelovite žitarice su one kojima nutritivna vrijednost, hranjivost nije industrijskom preradom umanjena. Tu vam je majka svih žitarica smeđa riža. Takvu rižu možete kombinirati i na slatko i na slano. Posebno su žitarice važne jer sadrže idealan odnos bjelančevina i ugljikohidrata, vitamina B skupine, vlakna i balastne tvari neophodne za probavu. I upravo zbog toga što su cjelovite sadrže složeni šećer koji održava stabilnu razinu šećera u krvi. Dakle, nema onih naglih „up and down“ faza, osjećaja umora i spavanja nakon prethodne neobjašnjive hiperaktivnosti. Nakon smeđe riže žitarice koje bi bilo poželjno unijeti ako ne u  svakodnevni, onda barem u povremeni jelovnik su ječam, proso, heljda, kukuruz, zob, pšenica, na tržištu sveprisutnija kvinoja i kus-kus. Kao trudnici preporučam vam da navedeno uvrstite u svoj jelovnik, ne samo zbog vas već i za dobrobit vaše bebe.

Trudna ste, trebate energije, više nego prije nekoliko mjeseci, trebate održavati i tjelesnu masu. Previše opet nije dobro. Uz to, imate vremena, proučite, informirajte se i pripremite neko jelo za vas i bebu. Naravno, u tu promjenu uključite svakako i bebinog oca. Jer kasnije će tata biti vaš izvrstan saveznik da dijete odgojite na takvom jelovniku. Čak i one namirnice koje nisu bile dosad na vašoj listi poželjnih ili barem učestalih, promijenite im predznak, umotajte ih u novi look i vidjet ćete da će vam se svidjeti.

Heljda

Recimo, heljda. Heljda je poznata namirnica koja se koristi kod priprave krvavica. Osobno nisam ljubitelj istih, ali je zato heljda u novom ruhu postala jedna od žitarica koja se barem jednom tjedno nađe na stolu. Da ne kažem da moje cure (11 i 4 god.) pojedu svu heljdu koja im se stavi na tanjur. Kuhajte je kao rižu, ali joj dodajte začina (koji su isto tako neophodni u našoj prehrani) – lovorov list, crvene paprike, curryja ili kurkume ( izvrstan antiseptik), a možete je i prethodno malo prodinstati na maslinovom ulju s lukom. No kombinacija tako fine heljde sa svježim kravljim sirom i malo hrena oduševit će vas, u to sam sigurna. Jelo koje zove na još :D

U svakom slučaju, raznim kombinacijama, raznovrsnošću jelovnika svakako proširujete horizonte i po pitanju svojih kulinarskih vještina.

Dajte prednost nerafiniranim namirnicama, posebno u vrijeme trudnoće, jer to zaslužujete i vi i vaša beba. A posebno za početak uvedite što cjelovitije žitarice u svoj menu.

Heljda rocks ;)