objavljeno: 18.08.2014

Bajkovita Venecija

Bajkovita Venecija
"Venecija nudi talijanski šarm, romantiku, tajanstvenost, arhitekturu, povijest, muzeje, hotele, bistroe i vožnje gondolama. Tradicija nalaže da se par koji se vozi u gondoli mora poljubiti ispod svakog mosta kako bi zauvijek ostali zaljubljeni."

Venecija je jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, nalazi se na sjeveroistoku Italije. Grad koji je smješten na 118 otoka i povezan s više od 400 mostova svakako može biti odličan izbor za medeni mjesec. Najbolji mjeseci za uživanje u Veneciji su od travnja do lipnja te rujan i listopad. U Veneciji mladenci mogu uživati u romantičnoj arhitekturi, prekrasnim palačama, gastronomiji i vožnji gondolom.

Kad kažemo Venecija mislimo na stari dio grada, to je zapravo otok koji je udaljen od kopna četiri kilometara. Povoljniji smještaj se može naći i na kopnenom dijelu Mestre i otoku Lidu. Naravno da tu treba dodati troškove prijevoza do starog dijela grada. Promet u Veneciji obavlja se samo kanalima. Za potpuni medeni mjesec tu je i 350 gondola, ali javni prijevoz je organiziran vaporettima (vodeni autobusi).

Gondole u Veneciji

Venecija istovremeno nudi romantiku i tajanstvenost. Mladenci će najviše uživati u dugim i romantičnim šetnjama u kojima se krivudave ulice odjednom pretvore u elegantne trgove ispunjene suncem. Crkvena zvona, gondole, voda i miris kave mogu vam pružiti prekrasne prve bračne dane i uspomene koje ćete pamtiti cijeli život.

Golubovi, turisti i ulični zabavljači glavno su obilježje glavnog gradskog trga – Trg svetog Marka, koji je središte političkog i vjerskog života. Na njemu se se nalazi Bazilika svetog Marka, zvonik sv. Marka i kipovi lavova s krilima, simbola Venecije, te Duždeva palača. Nekadašnje sjedište moćne Mletačke Republike. Danas je Trg svetog Marka centar jednog od najpoznatijih karnevala na svijetu. To je jedini trg u Veneciji, svi ostali se zbog manje veličine ne zovu piazza (trg) nego campi.

Canal Grande (Veliki kanal) je glavna i najduža ulica u Veneciji koja stari dio grada dijeli na dva dijela, u njoj se nalaze raskošne palače koje pokazaju slavnu mletačku i trgovačku prošlost ovog grada. Canal Grande premošćuju samo četiri mosta. Najpoznatiji i najstariji je most Ponte di Rialto, uz koji se i danas nalazi tržnica i ribarnica. Uz most Ponte di Railto svakako je poznat i Most uzdaha koji je izgrađen u 17. stoljeću, a povezivao je dva zatvora. Jedan od rijetkih koji je uspio pobjeći iz tog zatvora bio je zavodnik Giacomo Casanova.

Most u Veneciji

Trg  Santa Margherita poznat je po tržnici povrćem i ribom. Međutim, ovdje se nalazi mnoštvo kafića i restorana gdje možete uživati u kavi, sladoledu i raznim događanjima. Crkva Santa Maria della Salute jedna je od najljepših građevina Venecije, smještena na ušću Kanala u Lagunu. I svakako je mjesto koje trebate vidjeti.

Venecija mladencima nudi talijanski šarm, romantiku, arhitekturu, povijest, muzeje, hotele i bistroe. Talijanska hrana jedna je od najomiljenijih na svijetu, naravno da ovdje možete uživati u ukusnim tjesteninama, rižotima, ribljim specijalitetima i ostalima delicijama. Peciva i kolači su nešto čemu nećete odoljeti u ovoj prekrasnoj zemlji.

Ljepote bajkovite Venecije

Tu se nalazi i jedan od najpoznatijih kafića na svijetu, Caffe Florian smješten je na Trgu svetog Marka. Otvoren je u 18. stoljeću, a njegovi gosti su bili mnogi slavni umjetnici.

Kanal u Veneciji

Grad koji ima veliku trgovačku tradiciju i danas nudi veliki izbor dućana. Filigranski izrađena čipka, odjeća, obuća, maske, staklo murano te nakit, posude, ukrasi načinjeni od njega odličan su izbor za kupovinu suvenira. Nešto što će vas zauvijek podsjećati na prve bračne dane.

Venecija

Uz Veneciju odvojite vrijeme i istražite i venecijansku lagunu. Otoci kao Burano, Murano i Torcello otkrit će vam mnoge tajne kao što je izrada muranskog stakla, poznatu čipku, pitoreskne fasade ribarskih kuća na Buranu, a možete i posjetiti katedralu Santa Maria Assunta na otoku Torcellu.

Jedno od najpoznatijih događaja u Veneciji je svakako karneval koji privlači brojne turiste iz cijelog svijeta te tada gotovo da i nema slobodnog mjesta u cijelom gradu, a cijene vrtoglavo rastu. Tijekom karnevala svi nose maske, a na ulicama grada posvuda su umjetnici i prava je zabavna poslastica tada posjetiti jedan od najljepših gradova na svijetu.

Karneval u Veneciji

U Veneciji se na blagdan Uzašašća izvodi obred Sposalizio del mare. Bila je to najsjajnija među mnogobrojnim godišnjim svetkovinama, a u njoj su sudjelovale duge povorke brodova što ih je predvodio dužd na državnoj galiji Bucintoru. Izvezavši se na more, dužd bi obredno bacio prsten u njega govoreći: "Desponsamus te, mare" ("Zaručujemo te, more"). Obred je ustanovljen u 12. stoljeću i spomen je na ratnu pobjedu, te se smatra simbolom Venecije kao pomorske sile bez premca.

Nakon vjenčanja romantična vožnja gondolom koja klizi po Canalu Grande prekrasan je početak zajedničkog života, venecijanska tradicija nalaže da se par koji se vozi u gondoli mora poljubiti ispod svakog mosta kako bi zauvijek ostali zaljubljeni. Poštujte tradiciju!