objavljeno: 03.11.2009

Kupovina zaručničkog prstena

Kupovina zaručničkog prstena
"Kad odlučujete o izgledu prstena, imate dvije opcije: kupiti nešto što se sviđa Vama ili naći nešto što će se dopasti odabranici Vašeg srca."

Svaki muškarac svjestan je da je kupovina pravog zaručničkog prstena dugotrajan proces, ali više se bojimo odgovora odabranice našeg srca. Pravi odgovor znamo svi (DA), a da ga olakšamo ženi našeg života, začinimo pitanje pravim prstenom.

Saznajte sve o dijamantima
Najlakši način je da malo prosurfate internetom i pročitate 10-ak tekstova o svim prednostima i manama. Usput ćete pronaći savjete i kako otkriti lažno kamenje, kako procijeniti karate, koja pitanja postaviti zlatarima/draguljarima kao i ostale korisne informacije. Informiran kupac je pametan kupac. Uloženo vrijeme će Vam se višestruko vratiti jer ćete znati što tražite, koju svote ste spremni izdvojiti za prsten, a izraz lica Vaše buduće supruge bit će neprocjenjiv.

Pronađite pravu zlatarnu/draguljara
U svom gradu imate sigurno velik izbor zlatarni koje će biti presretne pomoći Vam oko ovako važne kupovine – u nekim gradovima moći ćete naći i draguljara. Malo se pozabavite i istraživanjem zlatarne te odaberite onu za koju ste čuli sve najbolje. Raspitajte se kod prijatelja ili čak roditelja gdje su oni kupili svoj zaručnički prsten, oni bi Vam mogli značajno olakšati izbor.

Dijamantni vjenčani prsten

Ne zaboravite internet
U ovo doba tehnologije i interneta gotovo da i ne trebate izlaziti iz kuće kako biste nešto kupili. Dovoljno je imati kreditnu karticu i pronaći idealan prsten te ga naručiti. Naravno, mi i dalje preporučamo zlatarne u Vašoj blizini jer naručivanje preko interneta stvara dodatne komplikacije, ali odluka je na Vama.

Ne sramite se pitati
Korisnici brojnih foruma mogu Vam pomoći u izboru. U zlatarnama će srdačno osoblje učiniti sve kako bi Vam pomoglo u izboru jer svjesni su da je odluka teška i da je ulog ogroman. Ipak se radi o Vašoj budućnosti. Dakle, nemojte se sramiti pitati i zapamtite - ne postoje glupa pitanja.

Cijene dijamanata
Nakon što ste se dobro informirali o prstenju i dijamantima te suzili izbor vrijeme je da odaberete zlatarnu i krenete u pohod. Zlatari će Vam ponuditi sve što imaju kako bi zadovoljili Vaš istančan ukus, a na Vama je konačan odabir. Šarmirajte osoblje i pokušajte izvući kakav popust, ali najvažnije je da ste Vi Vaša buduća supruga zadovoljni kvalitetom jer ćete se vrlo vjerojatno vraćati u istu zlatarnu zbog godišnjica koje slijede.

Par upozorenja:
Prvo i osnovno je saznati veličinu prstena za Vašu dragu. Neko prstenje će se moći smanjiti ili povećati, ali ima modela s kojima to nije moguće. Kad ćete posjetiti zlatara, svakako se raspitajte o ovome – ako se prsten može naknadno modificirati, vjerojatno nećete imati problema, ali ako je veličinu nemoguće dirati nakon što je napravljen, morat ćete se potruditi doznati pravu veličinu.

Kad odlučujete o izgledu prstena, imate dvije opcije: kupiti nešto što se sviđa Vama ili naći nešto što će se dopasti odabranici Vašeg srca. Ne bi bilo loše da iskoristite priliku i porazgovarate o ovom s Vašom dragom, ako se ukaže – nekim ženama je vrlo važan izgled prstena, a ne želite vidjeti razočaranje na njenom licu nakon što Vam kaže ono 'da' kojem ste se toliko nadali. Naravno, ako imate čvrst stav o ovome i mislite da prsten dajete Vi i da je odraz Vaše ljubavi (uostalom, stvar je u Vašoj želji da se doživotno vežete uz odabranicu Vašeg srca, a ne oblik kamena na prstenu, zar ne?), svakako to dajte Vašoj ljubljenoj na znanje na vrijeme, da izbjegnete neugodnu situaciju da ona prsten koji sama ne bi izabrala shvati kao Vaše nepoznavanje njenih želja.

Vjenčano prstenje

Bez obzira na koju ste se opciju odlučili, svakako pripazite na ukus Vaše voljene u jednoj stvari – zlatan ili srebrni sjaj. Mogli biste se začuditi koliko je ženama ovo važno. Neke žene jednostavno obožavaju zlato i sve što ne sjaji dovoljno žuto im jednostavno nije 'to'. Druge preziru zlatni nakit – čak i ako ponekad na sebe stave neki komad boje sunca.

Nemojte se ustručavati zatražiti pomoć prijateljica Vaše buduće, njene sestre, mame ili rodbine. One su vjerojatno u nekoj prilici pričale o savršenom prstenu ili bar komentirale prsten iz nekog filma ili serije i možda su zapamtile nešto što Vama ne zvuči važno. Možete se poslužiti i malim trikom – posudite neki film u kojem će se pojaviti zaručnički prsten (ovo neće biti teško, postoji popriličan broj romantičnih komedija o vjenčanjima uz koje ćete se oboje i zabaviti), pa pogledajte reakciju Vaše drage ili iskoristite priliku za razgovor. Da ne budete preočiti, možete započeti razgovor i pričom (idealno istinitom) o nekom prijatelju, poznaniku ili kolegi koji je imao problema s odabirom prstena – kažete li nešto u stilu 'ne razumijem zašto tolika strka oko toga' ili 'vjerujem da znam kakav bi se prsten tebi dopao', sigurno ćete dobiti korisne informacije.

Glavne odluke koje Vas čekaju kod kupnje zaručničkog prstena su: boja/materijal (zlato ili srebro/bijelo zlato/platina), kamen (proziran, u boji i kojoj), rez (okrugli, četvrtasti, kruškoliki...) i veličina. Naravno, uvijek se možete pouzdati u to da ćete, kad vidite 'pravi' prsten jednostavno znati da je to to – kao što ste znali i sa svojom budućom suprugom, ali malo istraživanja koje je danas lakše nego ikad moglo bi Vam neizmjerno pomoći. Uz internet, provjerite mogu li Vam pomoći knjižnice, a bolje opremljene knjižare imat će i nekoliko knjiga koje bi Vam mogle biti dragocjene.

Ukoliko se malo potrudite i nađete 'pravi' prsten, izraz lice Vaše ljubavi bit će nešto najljepše što ste ikad vidjeli. Prsten ne mora nužno biti jako skup ni velik – ako ona dobije nešto o čemu je sanjala, na tome će Vam, kao i na Vašoj ljubavi i predanosti, biti zahvalna cijeli život.