objavljeno: 02.11.2009

Promjena prezimena nakon vjenčanja

Promjena prezimena nakon vjenčanja
"U prošlosti niste imali opcija što ćete i kako s prezimenom. Žena je uzimala muževo prezime, a danas, u ovo moderno doba, imate četiri mogućnosti."

Nekad ovo pitanje nije mučilo mladenke (a mladoženje još manje) – žena je udajom ostavljala svoje, a uzimala muževo. Stvari su se u međuvremenu promijenile – otvorile su se nove mogućnosti, ali i nova pitanja.

Po hrvatskom zakonu imate 4 mogućnosti (pogledajte članak “Sklapanje braka”): svatko može zadržati svoje prezime, kao zajedničko prezime možete uzeti prezime jednog od Vas, kao zajedničko prezime možete uzeti oba prezimena (po redoslijedu koji sami izaberete) ili samo jedno od Vas može svojem prezimenu dodati prezime bračnog druga (po redoslijedu koji sami izaberete).

Nekima je ova odluka laka. Ako niste među njima, ima nekoliko pitanja koja si možete postaviti da Vam odluka bude lakša. Pitanje prezimena često se veže uz pitanje vlastitog identiteta. Nekima je važan nastavak "loze" i obiteljskog prezimena. Nemojte zaboraviti ni djecu – koje prezime će ona nositi? Mislite li da će Vaša djeca imati problema ako im roditelju imaju različita prezimena? Nekim ljudima zajedničko prezime jednostavno olakšava stvari – ljudi iz njihove okoline znaju da su vjenčani, da nisu "samo" par. U nekim slučajevima, različita prezimena mogu ponešto otežati situaciju – u izrazito konzervativnim zemljama mogli biste imati problema pri uzimanju zajedničke sobe jer su Vam prezimena različita (iako je ovo u današnje doba uistinu rijetkost).

Mnoge žene danas ne žele promijeniti svoje prezime iz vrlo jednostavnog razloga – u svom su poslu "napravile ime" i promjena je jednostavno prevelik rizik. Neke žele da se njihovo obiteljsko prezime ne "ugasi". Ovo su sasvim legitimni razlozi i o njima svakako porazgovarajte sa svojim odabranikom. Uostalom, danas čak i muškarci mijenjaju prezime. Ova praksa je kod nas još uvijek nesvakidašnja, ali ne i neviđena.

Ukoliko ste se odlučili promijeniti prezime, evo nekoliko savjeta koji bi Vam mogli koristiti:

  • nekoliko mjeseci prije vjenčanja počnite skupljati važne mailove, poruke, pisma itd., da bi Vam kasnije bilo lakše vidjeti koga sve trebate obavijestiti o promjeni prezimena
  • napravite popis dokumenata koje ćete morati promijeniti – npr., kad promijenite osobnu iskaznicu, trebat ćete promijeniti i podatke u bankama itd.
  • naviknite se na novo prezime – kad ga promijenite, potpisivat ćete se novim imenom, pa se i naviknite na njega
  • da biste izbjegli nesporazume, probleme i pogreške, odredite vrijeme za promjenu dokumenata. Najbolje je da ih sve promijenite u isto vrijeme – različiti dokumenti s različitim prezimenima mogu Vam samo stvoriti nepotrebne komplikacije. Npr. odlučite ne promijeniti putovnicu zbog novog prezimena jer je ne koristite baš puno, a važeća Vam je još nekoliko godina. Zaboravite na to, vidite neku fantastičnu ponudu za avionsku kartu, kupite je – naravno, na novo prezime, i onda shvatite da Vam na putovnici još uvijek stoji djevojačko prezime. Nezgodno, zar ne?