objavljeno: 28.03.2013

Kako odabrati pravo mjesto za vjenčanje

Kako odabrati pravo mjesto za vjenčanje
"Najvažniji detalji kod biranja mjesta za vjenčanje su: cijena, veličina prostora, kvaliteta (hrana, piće, usluga), parking, plesni podij i privatnost."

Jedna od prvih stvari koju biste morali napraviti kod pripreme za vjenčanje jest odlučiti se da li želite svadbenu večer proslaviti u restoranu ili napraviti proslavu kod sebe/prijatelja u dvorištu pod vedrim nebom.

Večera u restoranu će koštati mnogo više nego zabava u vrtu te će se većina ljudi počastiti proslavom u prekrasnom restoranu i uživati u slobodi koja ta odluka donosi (nema zamaranja oko menua, organiziranja stolova i stolica, nabavljanje stolnjaka i pribora za jelo, pranja posuđa...). Ako ste odabrali restoran pokušajte što ranije rezervirati svoje savršeno mjesto u kojem ćete prvi put večerati kao muž i žena.

Najvažniji detalji kod biranja restorana su:

  • cijena
  • veličina prostora
  • kvaliteta (hrana, piće i usluga)
  • parking
  • plesni podij
  • privatnost

Cijena je danas gotovo glavni motivator za sve. Vjerojatno ste ograničeni budžetom te morate paziti na svaku kunu ili euro te Vam je to vjerojatno i glavni putokaz za mjesto vjenčanja kao i sam broj gostiju. Ima mnogo restorana koji će Vam izaći u susret sa cijenom ili ponudom te ćete na određeni broj gostiju dobiti i popust. Tako se može dogoditi da je recimo za svadbu do 100 ljudi cijena po tanjuru 55 eura, dok bi za preko 100 uzvanika cijena mogla pasti na 45 eura po tanjuru. Izračunajte si isplativost te možda možete pozvati više ljudi, a platiti istu cijenu koju ste naumili. Budite oprezni i sa plaćanjem unaprijed, pravilo je da date neki polog cca 100 eura (najviše do 20% ukupne cijene), a nakon vjenčanja plaćate ostatak. Naš savjet je da prođete velik broj restorana i pronađete idealan za sebe i svoju bolju polovicu. I što prije ga zakaparite!

Veličina prostora - trebate znati koliko gostiju planirate imati na vjenčanju te tada možete znati i koliki prostor Vam je potreban. Ako ćete imati manju svadbu recimo do 50 ljudi tada ne bi bilo lijepo vidjeti da se nađete u prostoriji koja prima 300 ljudi. Zato je i pravilo da restorani ne iznajmljuju velike prostore za manja vjenčanja ili što je vjerojatno mnogo gore da dijelite prostor sa drugim vjenčanjem ili nekom zabavom (matura, diploma, godišnjica, obljetnica...). Isto tako pripazite da u prostor od npr. 150 ljudi ne pozovete 200 ljudi jer će se ljudi gužvati i sudarati jedni s drugima što će dosta umanjiti raspoloženje uzvanika. Pokušajte naći optimalnu dvoranu za broj gostiju koje planirate pozvati na svečanu večeru.

Kvaliteta hrane, pića i same usluge je vrlo bitna stavka. Neizmjerno je važno da su hrana i piće vrhunski te da je usluga besprijekorna. Ne želite na svom danu iz snova imati problema sa konobarima ili ne daj Bože lošom hranom ili pićem. Kod odlučivanja o restoranu i prije davanja novca unaprijed obavezno probajte menu koji želite. Probajte ih nekoliko prije nego donesete ključnu odluku gdje želite uživati u sjajnom društvu, vrhunskoj hrani i piću te profesionalnoj usluzi restorana.

Restoran Laguna

Parking je dosta bitna stavka kod odabira restorana. Zavisno od udaljenosti od crkve/ matičnog ureda, mladenke ili mladoženje morate uzeti u obzir da većina ljudi ide automobilom do restorana. Dakle, parking za npr. 50 automobila nije jednostavno naći. Ne želite da Vam gosti traže parking po okolnim ulicama i da već na početku budu negativno raspoloženi. Ako se dvoumite između nekoliko prostora, restoran koji ima osiguran parking za određen broj automobila mogao bi biti od presudne važnosti.

Plesni podij - sigurno želite da Vam se gosti vesele i plešu. Stoga je bitan prostor na kojem se uzvanici mogu opustiti i razbacati po plesnom podiju, a da ne smetaju ljudima koji žele razgovarati ili uživati u hrani i piću.

Privatnost je ključna stavka. Vjerojatno želite biti sami u restoranu gdje slavite svoj dan iz snova. Vjerojatno ne želite dijeliti s nekim prostor jer bi moglo doći do miješanja gostiju što neki put ne mora biti loše.

Kod odabira mjesta gdje želite slaviti svoje vjenčanje razgovarajte sa vlasnikom restorana ili voditeljem te im recite svoje želje i snove te poslušajte njihove prijedloge i savjete oko same organizacije. Računajte da se svadbe u restoranu odvijaju već godinama gotovo svaki vikend te su doživjeli gotovo sve što se moglo doživjeti. Poslušajte ih jer vidjeli su sve tako da je njihov prijedlog zlata vrijedan. No nemojte se dati nagovoriti na nešto što ne želite. Obavezno probajte hranu i piće koje nude u svojim ponudama. Vi ste zvijezda večeri i Vi plaćate uslugu koju želite i nemojte pristati na ništa manje od onoga što zaslužujete.