objavljeno: 06.09.2014

U Hrvatskoj sklopljen prvi istospolni brak

U Hrvatskoj sklopljen prvi istospolni brak
"U Zagrebu je sklopljeno je prvo životno partnerstvo dvojice muškaraca. Ceremoniji su prisustvovali obitelj i uži dio prijatelja. Od Vlade su na dar dobili dvije kravate."

U glavnom gradu Hrvatske u petak navečer, 5. rujna. 2014. godine sklopljeno je prvo životno partnerstvo. Dvojica muškaraca su od Vlade dobili dvije kravate na dar, a ceremonija je bila upriličena samo za obitelj i uži krug prijatelja. Vijest o partnerstvu između dva muškarca objavljena je na Facebook stranicama Zagreb Pridea.

"Sretno i sve najbolje dvojici mladoženja od Zagreb Pride. Večeras je u Hrvatskoj stvarana povijest. Evo kako izgleda prvi partnerski list" napisali su na Facebooku, dok su na Twitteru objavili i fotografiju izvatka iz registra životnog partnerstva.

Na ceremoniji se nalazio i ministar uprave Arsen Bauk koji je rekao da je 17 istospolnih parova u Lijepoj našoj poslalo zahtjev za životnim partnerstvom.

"Obzirom da se radi o prvom sklopljenom životnom partnerstvu u Hrvatskoj, poklon ima simbolično značenje. Drugi parovi poklon neće dobiti. Nisam upoznat sa gay vjenčanjima pa sam oko izbora poklona konzultirao aktiviste udruga koje se bave pravima istospolnih zajednica", rekao je ministar Bauk.

Nakon što je 5. kolovoza na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu u kojem parovi sklapanjem partnerstva dobivaju sva prava kao muškarac i žena u braku osim ono na posvajanje djece.