objavljeno: 26.04.2010

Nema štednje kada je u pitanju vjenčanje

Nema štednje kada je u pitanju vjenčanje
"Organizacija vjenčanja u glavom gradu Lijepe naše za oko 100 uzvanika košta oko 10 000 eura, dok u ostalim krajevima Hrvatske ta cijena može biti i do 35% niža."

Iako je svijet, na čelu s Hrvatskom, odavno u krizi i gleda se na svaku kunu (možda ipak bolje reći euro) oko vjenčanja i dalje traje prava pomama i zaljubljeni parovi žele kvalitetu koju će i dodatno platiti. Dobro, nije sve idealno da se mladenci razbacuju s novcima, ali na najvažnijoj proslavi života se ipak ne špara.

Organizacija vjenčanja u glavom gradu Lijepe naše za oko stotinjak uzvanika stoji oko 70 000 kuna tj. 10 000 eura, dok u ostalim krajevima Hrvatske ta cijena može biti i do 35 posto niža. Naravno, da cijena vjenčanja ovisi o zahtjevu mladenaca ili njihovih roditelja, ali uvijek se može dodatno zaštedjeti ili potrošiti koja kuna više. 

Najam hotela ili restorana za svadbeno slavlje u prosjeku stoji oko 360 kuna po osobi što je oko 50-60 eura, dok će sretni par za fotografa i snimatelja odvojiti od 5 000 - 15 000 kuna, a za glazbu će se mladi par morati isprsiti za oko 7.000 - 10.000 kuna. Naravno da cijena ne ovisi o kvaliteti, ali zapitajte se da li se želite kockati i provesti svoj dan iz snova sa nekim neiskusnim tko nikada prije nije odradio svadbu ili ćete ipak birati profesionalce koji će Vaše vjenčanje učiniti savršenim.

Mladenke će za najam vjenčanice izdvojiti oko 1 800 - 5 000 kuna (zavisno od same vjenčanice), dok za njenu kupovinu ne računajte da ćete proći ispod 7.000 kuna. Zavisno od samog materijala i da li ćete se odlučiti za dizajnersku vjenčanicu cijena se penje u nebesa (neke koštaju i 50.000 kuna). Mladoženja će svoje odijelo platiti od 2 000 - 4 000 kuna (savjetujemo privatnog krojača), a prstenje ćete platiti oko 2 500 kuna, a želite li nešto posebno za burmu cijena vrtoglavo skače (računajte oko 7.000 kuna).

Mladenkin buket Vam je 500 kuna, a cijena cvjetnog aranžmana na stolovima se kreće od 70 - 400 kuna. Naravno da taj aranžman ovisi o mnoštvu faktora kao što su broj različitih cvijetova, ukrasa, veličina, sezonsko cvijeće... Želite li se na svom vjenčanju osjećati kao princeza i princ, tada ćete za iznajmljivanje limuzine, kočije ili nečeg trećeg morati izdvojiti od 1 500 - 5 000 kuna za tri sata vožnje.

Znamo da Vam sve to sada izgleda preskupo, ali morate imati na umu da ćete dio troškova pokriti poklonima sa vjenčanja (računajte minimalno 70 posto). Računajte da će Vam svaki gost dati minimalno oko 500 kuna tako da većina mladenaca na kraju dana sa troškovima bude oko nule. Imajte na pameti da je Vaše vjenčanje samo jednom u životu i da na nekim stvarima ne smijete i ne trebate štedjeti.