objavljeno: 26.08.2009

Ljetno vjenčanje

Ljetno vjenčanje
"Ljeto je vjerojatno najljepše doba za vjenčanje. Možete se vjenčati u prirodi, ispod zvijezda i imate bezbroj mogućnosti. Evo par savjeta za sretnice ljetnog vjenčanja."

Ljeto je vjerojatno najljepše doba za vjenčanje. Toplo vrijeme će Vam pružiti veće mogućnosti nego u bilo koje drugo doba godine. Možete se vjenčati u prirodi, imati pir na otvorenom, obući laganu haljinu… Ako ste jedna od sretnica koja se udaje u ovo doba, evo nekoliko savjeta za Vas.

Kad šaljete pozivnice za vjenčanje, nemojte zaboraviti da je ljeto doba godišnjih odmora. Zato je dobro pozivnice poslati posebno rano – da Vam se ne bi dogodilo da Vaši najdraži u to doba budu na odmoru.

Prva stvar koja Vam je na pameti nakon slanja pozivnica (a vrlo moguće i prije) je vjenčanica. Zbog topline i neobaveznosti ljeta možete si priuštiti haljine o kojima mladenke koje su odabrale drugo godišnje doba mogu samo sanjati. Uz s tradicionalnu dugu vjenčanicu, možete odabrati i kraće modele. Ako ste spremni za "luđe" vjenčanje, možete odabrati i mini-haljinu. Ukoliko biste nešto malo formalnije, isprobajte srednje duge haljine, koje završavaju tik ispod koljena ili između koljena i listova – u kombinaciji s visokim petama, izgledat ćete zanosno! Bez problema se možete odlučiti i za haljine bez naramenica, samo za svaki slučaj (ako se udajete u crkvi, onda obavezno) uzmite i laganu stolu ili bolero kojim ćete prekriti ramena i koji će dobro doći ako ipak malo zahladi. Haljine s vrtoglavim razrezima, bilo na nogama ili dekolteu, u ovo doba neće djelovati neprimjereno niti ćete morati brinuti da će Vam u njima biti hladno. Ukoliko se odlučite za dugu vjenčanicu, provjerite može li se šlep odvojiti ili podići (većina vjenčanica ovog tipa ima gumbić sa stražnje strane kojim možete skratiti stražnji dio nakon ceremonije, što će Vam olakšati kretanje i spriječiti da se haljina zaprlja – pogotovo ako slavite na otvorenom).

Svakako pripazite na materijal od kojeg je vjenčanica napravljena. Možda Vam se jako sviđa haljina od brokata ili nekog drugog teškog materijala, ali nemojte zaboraviti koliko ćete vremena provesti u njoj. Koliko god se trudite, bit će Vam vruće i radije izaberite neki lagani materijal u kojem će Vam biti ugodno i nećete morati brinuti za mrlje od znoja. Šifon, organidij, žoržet, saten, krep, čipka, svila… samo su neki od materijala koji će izgledati dobro i neće biti pretopli. Dajte si vremena za izbor vjenčanice i isprobajte je koliko god puta trebate da budete sigurni da ćete se u njoj osjećati ugodno.

Boja na ljetnom vjenčanju

Mladoženja bi isto trebao pripaziti na materijal od kojeg je napravljeno odijelo – neka izabere nešto lagano, u čemu mu neće biti neugodno. Košulja bi svakako trebala biti od prirodnih materijala, iako i za odijelo preporučujemo isto. Kumovi i uzvanici bi također trebali imati na umu da će odjeću i obuću u kojoj će doći na vjenčanje imati na sebi dugo vremena i trebaju ih prilagoditi toplijim uvjetima.

Toplo vrijeme će Vam zasigurno olakšati i izbor cipela. Sada bez problema možete obući i sandale ispod haljine. Ali pripazite – ovo nije vrijeme za eksperimentiranje s umjetnim materijalima na obući. Želite nešto udobno i prozračno. Mladoženja neka pripazi da su cipele od prirodnih materijala i obuče lagane čarape (ukoliko ima problema sa znojenjem nogu, može uzeti i rezervni par i/ili zamoliti kuma da uzme i prašak ili sprej za noge, da može presvući čarape po potrebi).

Odabir frizure je na Vama, ali ipak razmislite o temperaturama. Ako se odlučite za raspuštenu kosu, ponesite ukosnice, gumicu ili kopču da je možete podići ako Vam postane prevruće. Ako planirate imati kompliciranu frizuru s puno laka, provjerite hoće li dovoljno dobro "držati" na toplini. Ako ste sanjali o pravom cvijetu u kosi, niste mogli odabrati bolje doba za udaju – prirodni ukras će sigurno naglasiti Vašu ljepotu na poseban dan.

Postoji jedna stvar na koju mladenke koje se udaju ljeti moraju pripaziti više od onih koje su odabrale drugo godišnje doba – šminka. Toplo vrijeme zahtijeva kvalitetniju šminku ili češće popravljanje. Svakako prije velikog dana isprobajte upravo one proizvode koje planirate upotrijebiti – idite u shopping, hodajte, vidite kako će reagirati na toplinu i znoj da biste znali kako spriječiti neugodna iznenađenja (ili izađite u noćni provod i dobro se naplešite, pa pogledajte je li sve na svom mjestu). Prijateljicu ili kumu zamolite da Vam pričuva šminku koja bi Vam mogla biti potrebna i priskoči u pomoć u slučaju potrebe. Svakako uzmite i par vlažnih i suhih maramica, neka se nađu za svaki slučaj. Nije loše imati ni maramice za skidanje šminke, u slučaju da ćete trebati imati nešto veće "popravke" (razmazana maskara ili ruž, ako je u jačoj boji i sl.) Ako ćete se udavati u najtoplijem dijelu godine, provjerite termalne sprejeve koje možete nabaviti u apotekama ili boljim drogerijama – mogu Vam ne samo osvježiti lice, nego i učvrstiti šminku. Generalno, ako ste ikad razmišljali o proizvodima koji se nanose preko make-up-a da bi duže trajao (tzv. "make up sealing" proizvodi – od onih za sjenila do sprejeva za lice), ovo je idealna prilika da ih iskoristite. Izbjegavajte kremasta sjenila i rumenila, u toplim uvjetima će se razmazati ili nestati prije nego pudraste varijante istih. Svakako preporučujemo vodootpornu maskaru (ako ni zbog čega drugog, jer se rijetko kojoj mladenki u nekom trenutku ceremonije ili slavlja ne zasuze oči od sreće).

Ako zbog šminke morate brinuti više nego druge mladenke, zbog cvijeća sigurno nećete imati glavobolje. Imate gotovo neograničen izbor cvijeća za buket i ukrašavanje – nebo Vam je granica!

Boja na ljetnom vjenčanju i morski ugođaj

Ljeto Vam daje priliku i za malo drugačije vjenčanje. Možda se želite vjenčati na plaži, ubaciti boje i izabrati vjenčanicu koja nije bijela već roza, u boji breskve, blago ljubičasta, svijetlo zelena ili plava ili čak crvena? Ljeti je dozvoljeno svašta, pa se možete odlučiti i na "tematsko" vjenčanje (u određenoj boji, na moru, brodu, parku i sl.) Možete se udati na obali ili uz rijeku (da, i u Hrvatskoj se sad možete udati izvan matičnog ureda, samo će trošak za matičara biti nešto viši – pogledajte u članku Sklapanje braka). Možete odabrati i neki dvorac ili dubrovačke zidine – popis je beskrajan.

Za ukrašavanje možete iskoristiti svježe cvijeće i voće i ponuditi ih i svojim gostima. Stol(ovi) na svečanom ručku ili večeri mogu biti prava eksplozija boja i okusa (možete ih ukrasiti ukusnim bobičastim voćem, lubenicama… ukoliko je vjenčanje na moru, iskoristite obilje i ljepotu morskih plodova – Vaši stolovi će biti raj i za oko i za trbuh!)